7118 oppdrag for brannvesenet i Innlandet i 2023

Alarmsentral Brann Innlandet håndterte 7118 hendelser varslet til brannvesenet i 2023, 15 prosent flere enn året før. 3160 av varslingene var feilmeldinger eller falske alarmer.

1347 av oppdragene var utrykning til branner og branntilløp, mens 1820 var utrykning til ulykker. Det var også 615 helseoppdrag og 73 oppdrag i forbindelse med bistand til politi. I 2022 håndterte Alarmsentral Brann Innlandet totalt 6180 oppdrag i samme periode.

– Det har vært litt flere branner i 2023 da vi hadde 3160 oppdrag. Antall utrykninger til ulykker økte fra 1296 i 2022, til 1820 i fjor, forteller avdelingsleder 110, Jo Inge Westengen.

 

Av brannoppdragene var det:

256 bygningsbranner

207 pipebranner

122 komfyrbranner

139 branner i personbil, lastebil, buss eller andre typer kjøretøy og maskiner

167 skog- eller gressbranner

 

Av andre oppdrag var det:

667 oppdrag i forbindelse med trafikkulykker

1153 oppdrag i forbindelse med andre ulykker/redning

64 oppdrag i forbindelse med forurensning

 

44 prosent av varslingene til 110-sentralen på Hamar i 2023 var feilmeldinger eller falske alarmer. Mange av disse kom fra automatiske brannvarslere i leilighetsbygg.

– Feil på brannvarslere feil monterte varslere medfører mye unødig aktivitet fra brannvesenets side. Spesielt i nye leilighetsbygg plasseres ofte brannvarslere slik at matos eller damp fra badet kan løse ut alarmen.

110-sentraler bruker også mye tid på å håndtere unødige alarmer fra biler:

– Totalt hadde vi i fjor 824 henvendelser på e-Call, varslingsløsningen som nå finnes i alle nye biler. 39 av disse var reelle trafikkulykker. De fleste unødige alarmene kommer på grunn av at fører eller andre uforvarende har trykket på SOS-knappen, men det har også vært tilfeller der bileiere bruker SOS-knappen fordi de har gått tom for strøm eller fordi de vil bestille bergingsbil.

 

Kebab redder liv
122 av brannutrykningene i Innlandet i 2023 var til komfyrbranner. Mange på grunn av at beboerne hadde sovnet fra mat på komfyren eller i stekeovnen.

– Du kan nesten si at «kebab redder liv». Det er mye bedre at du kjøper en kebab, bakt potet eller pølse i brød på byen, enn at du skal sette på en pizza når du kommer hjem. Alt for mange av brannene skyldes at folk sovner fra pizzaen i stekeovnen. I beste fall våkner du til brannalarmen eller at en røykdykker står over deg – i verste fall våkner du ikke i det hele tatt.