Fyrverkeri er kun tillatt på nyttårsaften!

110-sentralen minner om at det ikke er lov å avfyre fyrverkeri utenom på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00.

Fyrverkeri - Foto: Cecilie Bergan Stuedal

Fyrverkeri – Foto: Cecilie Bergan Stuedal

– Privatpersoner kan bare avfyre fyrverkeri på nyttårsaften i perioden 18:00 – 02:00. Ellers i året er det ikke lov, med mindre du har fått spesiell tillatelse, sier avdelingsleder Jo Inge Westengen ved Alarmsentral Brann Innlandet.

– Det skal heller ikke avfyres fyrverkeri i tett bebyggelse, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser. Husk også at kommunen du bor i kan ha lokale forskrifter om begrensninger i bruk av fyrverkeri i angitte områder, sier han.

Hvert år de siste årene har en rekke personer fått øyeskader etter bruk av fyrverkeri på nyttårsaften. Westengen minner om at du bør bruke beskyttelsesbriller når du bruker fyrverkeri.

– Når du bruker fyrverkeri er det også ditt ansvar å sørge for at andre holder trygg avstand. Husk at det er både uforsvarlig og forbudt å overlate fyrverkeri til barn og ungdom under 18 år, sier han.

– Fyrverkeri er flott å se på, og følger du noen enkle retningslinjer ligger alt til rette for en flott feiring. Vi på 110-sentralen ønsker alle en flott og trygg feiring og et godt nytt år!

Fyrverkerireglene (hentet fra sikkerhverdag.no)

PLANLEGG FYRVERKERIOPPSKYTINGEN I GOD TID
Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.

LES BRUKSANVISNINGEN NØYE FØR BRUK
Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.

KONTROLLER AT FYRVERKERIET IKKE ER SKADET
Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

SØRG FOR AT FYRVERKERIET IKKE KAN VELTE
Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.

BRUK TENNSTAV
Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri

BRUK BESKYTTELSESBRILLER
For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.

BØY DEG ALDRI OVER FYRVERKERI SOM ER TENT PÅ
Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.

IKKE TENN FYRVERKERIET PÅ NYTT DERSOM DET IKKE TENNER VED FØRSTE FORSØK
Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk, skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.

HOLD GOD AVSTAND FRA OPPSKYTINGEN
Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader

ALKOHOL OG FYRVERKERI HØRER IKKE SAMMEN
Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

Godt nyttår fra 110-Innlandet!