Jul og nyttår: Høytid for brann

I fjor håndterte 110-sentralen for Innlandet hele 138 brannutrykninger i desember. 52 av disse var pipebranner og 12 komfyrbranner. 74 utrykninger var til brann i bygning.

Desember er den måneden i året som det er flest boligbranner.

Desember er den måneden i året som det er flest boligbranner. (Foto: Bjørn H Stuedal)

– Disse tallene er en påminnelse om at alle bør være ekstra oppmerksomme på brannfaren i julemåneden, sier avdelingsleder ved Alarmsentral brann Innlandet, Jo Inge Westengen. Han mener du særlig må passe på levende lys og kokeplater.

– I tillegg bør du sørge for å bytte batteri i røykvarslerne og teste om de virker som de skal. Husk å sjekke røykvarsleren på hytta også. Hvis du ikke skiftet batterier på røykvarslerens dag 1. desember, bør du gjøre det nå, sier han.

Westengen har fem råd for en mer brannsikker jul:

 

1: Levende lys

Gå aldri fra levende lys – den som har tent lysene har ansvar for at de slukkes. Ikke ha brennbar pynt i nærheten av levende lys, og sørg for å ha minst 10 cm avstand mellom lysene. Det gjelder også telys.

 

2: Pass på ved matlaging

Hold deg på kjøkkenet når du lager mat på komfyren.

Vært tilstede når du bruker komfyren. Installer gjerne komfyrvakt for å øke brannsikkerheten i forbindelse med matlaging på komfyren. Rengjør også vifta regelmessig.

 

3: Fyr med tørr ved

Fyr kun med tørr og ren ved og tennbriketter. Ha god trekk til det har blitt skikkelig fyr og reguler deretter trekken slik at det brenner med rolige flammer. Her får du flere tips til sikker vedfyring.

 

4: Sjekk røykvarsleren

Minst en røykvarsler i hver etasje. Sjekk røykvarsleren jevnlig og bytt batteri. Se hvordan du bytter batteri på røykvarsleren her.

 

5: Riktig julebelysning

Bruk egne lys og ledninger beregnet for utendørs bruk. Ikke la ledninger gå over dørterskelen eller gjennom vinduet.

 

– I tillegg til disse fem punktene er det også viktig å ha slokkeutstyr som fungerer som det skal, og at alle i husstanden vet hvordan det skal brukes, sier Westengen.

 

Er uhellet ute: Ring 110!