1 desember – Røykvarslerens dag

Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten. Da kan røykvarsleren redde livet ditt, for ved en boligbrann har du kun få minutter på å komme deg ut av huset.

Illustrasjonsfoto brann - brannvesen

Foto: Cecilie Bergan Stuedal

– 1. desember er røykvarslerens dag. Dette er dagen for å bytte batteri i røykvarsleren og teste at den virker, sier avdelingsleder for 110-Innlandet Jo Inge Westengen.

Å ha flere røykvarslere øker sikkerheten, og brannvesenet anbefaler å seriekoble de slik at hvis en røykvarsler piper så piper alle.

– Det skal være minst én branndetektor eller røykvarsler i hver etasje i boligen, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Det er viktig at alarmen kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket, sier han.

 

Bytt batteri og test røykvarsleren:

  • Åpne dekselet på røykvarsleren
  • Rengjør røykvarsleren for støv og skitt. Bruk eventuelt en støvsuger
  • Sett inn et nytt batteri – pass på å sette batteriet riktig vei
  • Lukk dekselet
  • Hold inne testknappen for å sjekke at røykvarsleren virker

– Husk også at røykvarslere har begrenset levetid. Hvis røykvarsleren er mer enn ti år gammel, må den byttes ut, sier Jo Inge.

 

Brannvernfirmaet Ecare har sammen med Søndre Land Brannvesen laget denne instruksjonsvideoen som viser hvordan du bytter batteri og tester røykvarsleren: