Vær obs ved kreativ strømsparing

I forbindelsen med høye strømpriser er det en del kreative løsninger for å spare strøm. Vi har forståelse for dette, men kommer med noen advarsler.

Elektriske apparater

Elektriske apparater som ladere, oppvask- og vaskemaskiner blir nå i større grad brukt på natten når strømprisene er lavere. 110-innlandet advarer mot dette av brannsikkerhetsmessige årsaker.

–Å kjøre strømkrevende maskiner på nattestid vil gjøre strømregningen billigere, men øker samtidig responstiden for eventuelt å oppdage brann i eget hjem, forteller avdelingsleder for 110-Innlandet Jo Inge Westengen.

Les mer om brannfarlig nattevask her

 

Vedfyring

Med høye strømpriser er det flere som søker alternativ oppvarming av husene sine. Sjekk tilstanden i henhold til oppstillingskravene på ilstedet og skorsteinen som du skal ta i bruk. Spesielt hvis de ikke har vært i bruk på en stund. Bruk tørr ved og sørg for å ha god trekk. Kontakt gjerne feiervesenet om du er i tvil. Ved pipebrann så lukk trekken og kontakt brannvesenet.

Les mer om sikker vedfyring her

 

Gassovner

Andre varmekilder som gassovner ser vi også blir tatt i bruk. Feil på gassapparater og utstyr eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning. Derfor krever bruk og oppbevaring av gass forsiktighet. Installasjon av gassvarsler kan øke sikkerheten. Dersom gassapparater brukes innendørs med dårlig lufting, kan forbrenningen føre til at oksygenet forbrukes slik at personer som oppholder seg i rommet kan bli kullosforgiftet og kvalt.

Les mer om trygg bruk av gass her

 

Levende lys

Vi er også inne i en tid der levende lys blir mye brukt, kanskje enda mer enn før da mange bruker dette også til varme og lyskilde. Vær forsiktige med å forlate rom med levende lys og tenk over hvor, og i hva de er plassert.

110-sentralens julelystips:

  • Hvis du skal tenne flere lys, sørg for at de ikke står for tett. Lys som plasseres nær hverandre kan smelte og ta fyr.
  • Lykter, glass og figurer med tente lys må ha god lufting.
  • Unngå billige telys. De inneholder mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.
  • Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk. Lys kan brenne fortere ned på grunn av trekk eller feil ved lyset.
  • Ha god avstand fra lysets flamme til brennbare materialer som for eksempel gardiner og tremateriale.
  • Slå av lyslenker, elektriske lysestaker og julestjerner om natten og når du reiser bort.
  • Skal du pynte med lys ute, må du bruke belysning som er egnet for utendørs bruk. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet.
  • LED-lys kan være et godt, brannsikkert alternativ til levende lys.

Les mer om sikker bruk av levende lys her

 

Brannvesenet i har hatt flere utrykninger i desember som gjelder pipebrann og levende lys, vi vil helst ikke ha flere.