1. desember: Røykvarslerens dag

Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten. Da kan røykvarsleren redde livet ditt, for ved en boligbrann har du kun få minutter på å komme deg ut av huset. Men vet du om den virker?

I de kalde vintermånedene bruker vi mer elektrisk utstyr, levende lys og vi fyrer i peisen. Dette fører til forhøyet risiko for brann. Derfor er det spesielt viktig at røykvarsleren virker.

– Ved brann i hjemmet handler det om minutter og sekunder for å redde liv. Røykvarslere er hjemmets viktigste livredder og bør testes jevnlig, sier avdelingsleder Jo Inge Westengen ved Alarmsentral Brann Innlandet.

– 1. desember er røykvarslerens dag. Dette er dagen for å bytte batteri i røykvarsleren og teste at den virker. De fleste nye røykvarslere har en testknapp man skal holde inne noen sekunder. Det er også viktig å huske på å rengjøre disse. Vi anbefaler at du støvsuger på svak styrke slik at du fjerner støv og andre løse partikler som har samlet seg opp. Men vær forsiktig så du ikke skader elektronikken, sier han.

Forskrift 19. juni 2017 nr. 840 om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift) (TEK17) § 11-12 tar for seg tiltak for å påvirke rømnings- og redningstider.

– Forskriften sier at det skal være minst én branndetektor eller røykvarsler i hver etasje i boligen, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Det er viktig at alarmen kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket, sier Westengen.

 

Bytt batteri og test røykvarsleren:

  1. Åpne dekselet på røykvarsleren
  2. Rengjør røykvarsleren for støv og skitt. Bruk eventuelt en støvsuger
  3. Sett inn et nytt batteri – pass på å sette batteriet riktig vei
  4. Lukk dekselet
  5. Hold inne testknappen for å sjekke at røykvarsleren virker

– Husk også at røykvarslere har begrenset levetid. Hvis røykvarsleren er mer enn ti år gammel, må den byttes ut, sier Westengen.

Brannvernfirmaet Ecare har sammen med Søndre Land Brannvesen laget denne instruksjonsvideoen som viser hvordan du bytter batteri og tester røykvarsleren