Vær forsiktig med levende lys

Levende lys skaper kos og stemning i mørke vintermåneder, men bidrar også til økt brannfare. Bruk av åpen ild, for eksempel levende lys, er en av de mest vanlige årsakene til brann i bolig.

Levende lys skaper kos og stemning. Men bidrar også til økt brannfare

Sist vinter håndterte 110-sentralen for Innlandet hele 288 brannutrykninger. I løpet av desember, januar og februar var det hele 122 pipebranner, 32 komfyrbranner og 134 utrykninger var til brann i bygning.

– Åpen ild er en av de viktigste årsakene til brann, ved siden av feil på det elektriske anlegget. Vel en av tre branner i Norge de siste årene skyldes forskjellige uhell med åpen ild. Deriblant bruk av levende lys, forteller avdelingsleder Jo Inge Westengen ved Alarmsentral Brann Innlandet. Han minner også om at elektrisk julebelysning kan være brannfarlig.

– Mange dekorerer hus, busker og trær med lys i advents- og juletiden. Husk da på å bruke kun utstyr tiltenkt utendørs bruk, slik at det tåler vind, vann og kulde. Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer, og skru av julebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere, sier han.

Brannvernforeningen har disse 5 tipsene til trygg bruk av levende lys:

 1. Gå aldri fra levende lys
  Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det.
 2. Unngå brannfarlig pynt
  Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kviter, kongler og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Skal du pynte et bord så sett gjerne lyset i et glass eller en lykt med god lufting i toppen. Da står lyset stødig og kommer ikke så lett bort i brennbare materialer.
 3. Ha et brannsikkert underlag
  Sørg for at stearinlys står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duk, treplater eller annet underlag som kan begynne å brenne.
 4. Ha avstand mellom lysene
  Lys som plasseres nær hverandre kan smelte sammen og ta fyr. En avstand på omkring 10 centimeter er nok til at lysene ikke smelter i hverandre. Det gjelder også telys.
  Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr. Telys bør ha god kvalitet. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.
 5. Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk.
  Lys kan brenne fortere ned på grunn av trekk eller feil ved lyset.
  Sørg for å ha god avstand fra lysets flamme til brennbare materialer som for eksempel gardiner og tremateriale. LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet.