Husk bålforbudet

Nå som mange skal legge ferien til Norge og planlegger turer i skog og fjell, minner 110-sentralen om at det er generelt forbud mot å tenne bål. Det gjelder også bruk av engangsgrill.

Kaffelars

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

– Det er likevel tillatt å tenne bål der det helt klart ikke kan begynne å brenne, for eksempel der det ligger snø på bakken, eller at det har vært mye nedbør over lang tid, sier avdelingsleder 110, Trond Brenden.

– Men husk at den som antenner ilden er ansvarlig, dersom du brenner bål eller bruker engangsgrill. Du må da sørge for at det er trygt mens det brenner og at det er skikkelig slokket før du forlater stedet. Dette gjelder hele året, men er ekstra viktig nå i sommersesongen. Er du i tvil om det er trygt, bør du la være, sier han.

Mange kommuner tilrettelegger for bålbrenning ved å etablere godkjente bål- og grillplasser. Det vanligvis tillatt å bruke disse hele året, men er det stor brannfare kan kommunene innføre totalforbud mot å gjøre opp ild i naturen. Det betyr at også godkjente bål- og grillplasser kan stenges.

Under tørkesommeren for to år siden kom det forbud mot engangsgriller. Det er ikke kommet ennå i år, men Brenden maner til forsiktighet skal du bruke engangsgrill-

– Engangsgriller skal alltid stå på et underlag hvor det ikke kan begynne å brenne, og de må slokkes godt, sier han.

 

Sikkerhetsregler for bruk av engangsgrill:

  • Plasser engangsgrillen stødig på et ubrennbart underlag. Grillen blir svært varm på undersiden, og kan antenne underlaget.
  • Engangsgrillen må slokkes og avkjøles skikkelig med nok vann.
  • Etter at engangsgrillen er skikkelig slokket og avkjølt skal den kastes i en grillkasse ment for brukte engangsgriller. Er det ingen grillkasse i nærområdet må du ta med engangsgrillen hjem, og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet.
  • Tenk på miljøet – ikke kast engangsgrillen i naturen!