Husk å bytte batteri i røykvarsleren

1. desember er Røykvarselerens dag. Røykvarsleren er en billig livsforsikring. Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger der røykvarsleren ikke virker.

Når skiftet DU batteri i røykvarsleren i hjemmet ditt virker sist? Fungerende røykvarslere redder liv hvert år – og uten batteri som virker så fungerer heller ikke røykvarsleren!

Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger uten røykvarsler som virker. Pass på at røykvarsleren i boligen din fungerer! Alle bør bytte batteri i røykvarslerne minst en gang i året, og en god huskeregel er å gjøre dette 1. desember, som er røykvarslerens dag.

– Kos med levende lys, bruk av peisen og økt bruk av elektrisitet og elektrisk utstyr, fører til økt risiko for brann i vinterhalvåret. Det er viktig å tenke brannsikkerhet, sier avdelingsleder Trond Brenden ved Alarmsentral Brann Innlandet.

Tidlig varsling er viktig og ofte helt avgjørende når det står om minutter. Det er huseieren som har ansvar for at boligen har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Om du har et hus med to eller flere etasjer skal det være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

Alarmsentral Brann Innlandet anbefaler seriekoblede røykvarslere. Piper røykvarsleren en plass – piper den samtidig i resten av huset.

– Røykvarslere er en billig livsforsikring som kan redde livet ditt når det virkelig gjelder. Det beste er å ha sammenkoblede røykvarslere i alle rom. Da piper alle varslerne samtidig ved brann, sier Brenden.

Han anbefaler alle husstander å teste røykvarsleren hver måned, samt etter ferier. Du bør også bytte batteri hvert år, gjerne i tilknytning til Røykvarslerens dag 1. desember.