MENY

  Startsiden
  Kommuner
  Kontakt oss
  Bedriftsalarm
  Boligalarm
  Brannvesen- Innlandet
  Galleri
  Lenker
  Nyhetsarkiv
  DSB Kartløsning
  DSB hjemmeside
  Kriseinfo.no
  Pris-regulativ
  Skjema for kunder
  Skjema for brannvesen
  DSB Rapport
  Motorola terminal tips
 
 

OVER HALVPARTEN MANGLER SAMMENKOBLEDE RØYKVARSLERE

Av Trond Brenden 
02.01.2012
 
-

Over halvparten mangler sammenkoblede røykvarslere

Nye tall viser at cirka 2,9 millioner mennesker i Norge bor i boliger som mangler sammenkoblede røykvarslere. 1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing. Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann.

Publisert 30.11.2011 - 10:00 | Oppdatert 30.11.2011 - 09:44

Boligbranner som tar liv skjer som regel om natten. Alle boliger er pålagt å ha minst en fungerende røykvarsler, som kan høres på alle soverom med lukket dør.

- Det klart beste er å ha sammenkoblete røykvarslere på aktuelle rom i boligen. Da piper alle varslerne samtidig ved brann. Det kan redde livet til deg og familien din og er en billig livsforsikring, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen Aksjon boligbrann, mens representanter fra brann-/feiervesen, det lokale elektrisitetstilsyn og lokale Gjensidige kontor står for den praktiske gjennomføringen.

- Hvert sekund teller om din bolig brenner. Du kan ikke forvente at brannvesenet kommer og redder deg ut i tide. Med sammenkoblede røykvarslere kan du kjøpe deg verdifull tid til rømning, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Desember og spesielt juledagene er årets klart mest brannfarlige periode. Siden Aksjon boligbrann startet i 2003 har det vært en markert nedgang i antall omkomne i boligbranner i denne perioden.

- Etter åtte år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. desember til 31. desember mer enn halvert, fra 39 til 18, i forhold til de siste åtte årene før aksjonen. Det viser at det nytter å drive forebyggende arbeid, sier fagdirektør Odd A. Rød i Gjensidige.

Foto: Husbrann
1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing.

- Kos med levende lys, bruk av peisen og økt bruk av elektrisitet og elektrisk utstyr, kanskje i kombinasjon med alkohol, er de største brannårsakene i desember. Det er viktig å tenke brannsikkerhet, selv om man hygger seg, sier Suhrke.

I perioden 6.-8. desember får cirka 40 000 husstander besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn over hele landet med tilbud om veiledning og informasjon, kombinert med en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen. Kontrollen er frivillig og det store flertallet takker ja.

Mer informasjon om forebyggende brannvern finnes på www.aksjonboligbrann.no.

Kontaktpersoner:

DSB: Avdelingsdirektør Tor Suhrke Mobil 917 80 150
Gjensidige: Fagdirektør Odd A. Rød Mobil 916 38 649
Norsk brannvernforening: Adm. direktør Dagfinn Kalheim Mobil 977 59 029

Medier som ønsker å bli med på boligtilsyn med Aksjon boligbrann, kan ta kontakt med Odd Skarbomyr i DSB på 952 25 963.

-